JORDMANDEL PaleoLita

Jordmandel/Tigernöt/Chufa, kärt barn har många namn. Chufa knölens smak och konsistens påminner om vanlig mandel med inslag av kokos, dvs Jordmandel är sötare än vanlig mandel.

Dessa små knölar kan konsumeras av nötallergiker och produkten ingår i en AIP, dvs en autoimmun anpassad diet.

För ca 6 år sedan köpte vi hem våra första Jordmandel produkter och insåg att folk inte hade nån kännedom om dessa. Vi var först ut i Sverige med dessa produkter. Jag minns när vi ställde ut på Allt för Hälsan mässan och folk kom till vår monter, men inte många kände till produkten, kanske 1 procent av besökarna har smakat på dessa när de har varit på semester i Spanien.

Jordmandel, dvs Chufa som man säger på spanska, odlas i Valencia och har länge varit en uppskattad produkt bland spanjorerna. När man är i trakterna kan man köpa en dryck som heter Horchata de Chufa, som är Valencias regionala dryck.  Jag hade tillfälle att testa drycken en gång när jag var i Torreviejja, men för mig var den för söt, eftersom man normalt tillsätter mycket socker.

Jordmandel är naturligt sötare än vanlig mandel, därför behövs mycket mindre tillsatt socker/sötning när man t.ex. gör en dryck eller bakar med den.

Chufa odlades redan under Farao tiden och har kallats Överlevnads nöten, eftersom det räckte en näve chufa för att man skulle klara sig en dag utan mat i öknen. Chufa knölen är inte en nöt utan egentligen en rotknöl precis som potatisen och växer under marken. Den har en hård brun yta/ett skal som kräver en speciell ”skrubb” metod för att skall avlägsna skalet som innehåller fytinsyra. Många företag väljer att mala ner skalet, som i sin tur gör att halten av fytinsyran i blir slutprodukten blir högre och då kan vi inte tillgodogöra oss nötens goda egenskaper.

Vår Chufa är utan skal. Vår leverantör ser till att dessa små knölar skalas med en torrteknik utan tillsätta kemikalier som andra företag gör när de skalar chufan. Eftersom mjölen inte avfettas som man vanligen gör med mandelmjöl finns det mesta av A-D-E-K vitaminerna kvar i jormandelmjölet med denna teknik.

Vi saluför just nu 3 sorters chufaprodukter som heter: Jordmandel fint mjöl, Jordmandel grovt mjöl samt Hela och skalade jordmandlar. Ibland köper vi  in även Jordmandel som är skivad, men dessa produceras sällan varför de ofta är slut i vår webbshop.

Sedan länge har jag drömt att kunna erbjuda en Mandelmassa på Jordmandel för att kunna leverera till  bagerier en alternativ massa, när de tillverkar Semlor och vill erbjuda sina produkter till nötallergiker. Nu är vi igång. Vi har hittat en liten fabrik som kommer att producera massan enbart för oss. Kanske kommer vi att ha denna som en produkt även i vår webbshop så småningom.

Vi har även på gång med en egen choklad, som är fylld med Jordmandel, denna kommer till oss i januari månad. Så håll utskick.

Tips! När man byter ut mandelmjöl i bakning mot Jordmandelmjöl, skall man ta lite mindre av mjölet, ca 30% mindre.

När man äter enligt AIP och är van med gröt på morgonen, då kan man lätt och snabbt göra gröt på på Jordmandelmjöl. Jag föredrar det grova mjölet till gröt.

Recept på Gröt: 1 dl Jordmandel grovt mjöl + ca 2,5 dl vatten kokas i några minuter. Vill man ha krämigare gröt, tillsätter man kokosmjölk istället för vatten.

Är man sugen på bröd och kan använda mikro. Man göra en Mikrobröd på ca 2,5 minuter.

Recept på 3 minuters Mikrobröd: 1 ägg + 0,5 dl Jordmandel grovt mjöl + 2 msk fett + lite salt blandas i en porslinsfat, som sedan tillagas i mikro, i ca 2,5-3 minuter.

Om man tillagar samma recept i en vanlig ugn, skall man fyrdubbla receptet och grädda i ca 175 grader i ca 20 minuter. Den blir mycket godare.

Recept på Jordmandel massa: Ta lika delar grovt mjöl och socker/paleo sötning och mixa ihop, tillsätter så lite vatten så att man får en mjuk massa.

Recept på Rawfood chokladbollar:  Ta ca 15 st blötlagda dadlar + 3 dl Jordmandel grovt mjöl + 3 msk kakao + lite salt + 2-3 msk kokosfett och mixa ihop. Massan rullas sedan till små bollar. Bollarna kan rullas i kokosflingor, kakaopulver, eller vad man föredrar. Mera recept på rawfoodboll.

Fler recept kan ni få om ni går med i min FB grupp som heter Paleo & AIP i vårt kök. Gruppen kom till för att vi skall kunna stödja och inspirera varandra inom paleo och AIP bakning och matlagning.

Välkomna //Dora

PS! Just nu erbjuder vi 20% rabatt på alla våra Jordmandel produkter i vår webbshop. För att få rabatt ange koden “Julkalender2” i kassan. Rabatten kan användas till 31 december. Länk till produkterna: Jordmandel fint mjöl, Jordmandel grovt mjöl, Hela och Skalade nötter

 

 

 

 

.