I Sverige äts mycket gröt jämfört med de andra länder i Europa. Barn och vuxna tycker om gröt och flesta äter havregrynsgröt med mjölk och lingonsylt på morgonen. Havregröt serveras på dagis, på sjukhem, på ålderdomshem, på hotell…… Men om man lider av tex en autoimmun sjukdom då bör man undvika gluten, mjölk och socker.  Så, Hur gör man då när det gäller gröt?

Jag tycker om att hitta på alternativ maträtter, där man slår två flugor i en smäll. Här kommer ett alternativ gröt för alla matintoleranta . Gröten är fri från gluten, mandel, nötter, mjölk, socker, ägg, mm………….det här blir många ”flugor”…. 🙂

Tillagningen är väldigt enkel och snabb. Gröten mättar länge eftersom Jordmandel innehåller mycket fiber och fettsyran Omega 9.

Man blandar 1dl Jordmandel grovt eller fint mjöl med 1,5dl kallt vatten och kokar i ca 3-4 minuter, tills gröten tjocknar. Gröten serveras med kokosmjölk och bär. Eftersom Jordmandel är sötare än vanlig mandel, då behövs en syrligare bär eller frukt för att få en fin balans i munnen. Vill man sockra bären, då kan man använda Inulin av Cikoria rot. Cikoria innehåller prebiotika, som är föda för våra goda tarmbakterier.

Produkterna köper du HÄR.

 

Se videon på vår Youtubekanal.