CIKORIA & CAROB – alternativ för kaffe och kakao

Det är gott med kaffe och/eller choklad för oss som älskar deras doft, smak, samt effekt. Men Kaffe och Kakao innehåller koffein och passar därför inte i alla dieter. För er som letar efter en ersättningsprodukt kan vi erbjuda alternativ till kaffe och kakao utan koffein, som smakar nästan som den ”äkta” produkten.

CIKORIA – ett kaffesurrogat

Cikoria instant kaffe görs på rostad cikoriarot och är fri från koffein.

Under första och andra världskrigen  hade man inget kaffe att tillgå och därför testades många olika sorters kaffesurrogat. Dessa kunde tillverkas av tex rostat vete, råg, maskrosrot, fikon, dadlar, ekollon och cikoria.

Cikoriaroten blev populär och fungerade som surrogat. Kaffe på cikoriarot tillverkades industriellt i Tyskland redan före de båda krigen. Det kallades kaffetillsättning, Ersatzkaffee. Rostad cikoriarot doftar och smakar som kaffe (nästan) men har ingen koffein effekt.

Vår produkt är en frystorkad variant, den är glutenfri och konsistensen liknar snabbkaffe som man bara tillsätter varmt vatten. På svenska marknaden kan man hitta cikoria kaffe, men de flesta  av dessa produkter är utblandade med annat och innehåller ofta gluten.

Cikoriaroten innehåller C- och B-vitaminer, karoten, proteiner, tanniner och innehåller stora mängder Inulin – en polysackarid som förbättrar tarmens mikroflora, eftersom den fungerar som mat (fiber) åt våra goda tarmbakterier, speciellt till bifidobakterierna som vi behöver mycket av.

 

CAROB

carob träd

Carob eller Johannesbröd som den heter på svenska är en baljväxt som växer på höga träd, mestadels  i medelhavsområdet.

Carob pulvret framställs av själva bönskidan och inte på bönorna, som många kanske skulle tro. Bönskidan torkas och mals sedan till ett pulver. Detta kakaoliknande pulver har en sötare smak än kakao, därför behövs mindre av pulvret om man följer ett recept där ingår kakao. Till skillnad från kakao är carob fritt från koffein och teobromin och är därför lämpligt för barn och de som följer en AIP diet.

Utseendemässigt har carobpulver en ljusare färg än kakao och smaken har ett inslag av kola

Carob innehåller vitaminer och mineral, som tiamin (B1), riboflavin (B2), vitamin B6, kalium, kalcium, koppar, magnesium, järn, mangan och nickel. Den innehåller proteiner och fibrer, som är bra för mage och tarm och har en låg fetthalt. Carob sägs också minska sötsuget och har därför en balanserande effekt på blodsockret. Det sägs att pulvret dämpar aptiten. Därför kan det användas i en diet där målet är viktminskning.

Vill man hitta ersättning för kaffe och kakao, är dessa produkter ett bara val. Man måste dock vänja smaklökarna en tid  för att fullt kunna njuta dessa fina produkter. //Dora

PS! Just nu erbjuder vi 10% rabatt på CAROB & CIKORIA i vår webbshop. För att få rabatt ange koden Julkalender20 i kassan. Rabatten kan användas till 31 december. Länk till produkterna hittar du längre upp i texten.

Du kan använda flera rabattkoder i kassan samtidigt. Om du vill handla både CAROB/CIKORIA och PALEO PASTA, anger du olika rabattkoder efter varandra och uppdaterar kassan.