KOKOS – mjöl, flingor, chips, grädde, yoghurt, fett, socker, sirap, vatten, matlagningsspray, smör……..

Det finns ett hav av kokosprodukter……..

Eftersom det finns en stor efterfrågan på alternativa produkter erbjuder producenter många olika sorters kokosbaserade produkter för att möta kundernas behov. De allra flesta människor tål att konsumera kokos.

Om man tar en kokosnöt och knäcker den hittar man kokosvatten och kokoskött under den hårda skalet.

Nästan alla kokosprodukter tillverkas på själva köttet. Om man pressar ut fettet får man s.k. virgin kokosfett, som man använder vid bakning eller i en smoothie. Obehandlat, ej raffinerat fett är jättenyttigt. Detta fett doftar och smakar underbart av kokos. Sedan finns det kokosfett där de har tagit bort doft och smak, dessa fetter passar till matlagning där man vill undvika att rätten smakar kokos. Kokosfett kallas ibland kokosolja, eftersom fettet smälter vid 24 grader.

I vårt sortiment har vi Kokosmjöl PaleoLita, Kokosmjöl helmalt, Kokosflingor, Rostad kokoschips, Kokosgrädde, Kokosspray, Kokossocker. Kokos är en basvara inom paleo och AIP bakning och till matlagning.

Några rader om våra mjöl, flingor, chips och grädde……

Det finns skillnader på kokosmjöls sorter. Vissa görs på själva kokosflingorna, dvs flingorna mals till mjöl och mjölet känns lite torrare jämfört med kokosmjöl som görs direkt på kokosköttet. Vi erbjuder båda varianterna.

När man bakar med kokosmjöl behövs mycket mindre av detta jämfört med tex cassavamjöl eller andra paleo mjölsorter.

Mjölet suger upp vätska och man bör noga följa receptet om kokosmjöl ingår.

Kokosflingor används ofta som garnering ,”panering” för chokladbollar, eller i egentillverkad müsli. Har man en stark mixer kan man göra både kokosmjöl och kokosmjölk på flingorna, och även kokossmör.

Rostade Kokoschips används som snacks eller som dekoration på tårtor och bakverk.

I dagsläget saluför vi Kokosgrädde med ett märke av Cocomas. Den grädden är så tjock, att man vid några sekunders vispning får ett fast gräddskum, som kan användas på en tårta. Produkten innehåller en liten mängd xantan gummi….. för att kunna garantera att grädden skall få fast konsistens.

I paleo och AIP matlagning används ofta kokosmjölk och grädde, eftersom det saknas andra alternativa produkter. Jag letar och testar ständigt andra alternativ, eftersom många människor har börjat reagera på kokosgrädde och fett. Fett kan man ersätta med animaliska produkter, men gränsen går vid grädde i maten, eftersom här fungerar inte rismjölk, sojamjölk, eller havremjölk (eller dryck som de egentligen bör kallas).

Om du känner till något bra alternativ till grädde vill jag gärna att du hör av dig! 🙂 //Dora

PS! Just nu erbjuder vi 10% rabatt på KOKOSMJÖL PaleoLita i vår webbshop. För att få rabatt ange koden Julkalender19 i kassan. Rabatten kan användas till 31 december. Länk till produkterna hittar du längre upp i texten.

Du kan använda flera rabattkoder i kassan samtidigt. Om du vill handla både KOKOSMJÖL och KOLLAGENPEPTIDER, anger du olika rabattkoder efter varandra och uppdaterar kassan.