PALEO PASTA Paleolit

Ja, vad ska man kunna säga om pasta? De flesta gillar pasta. Eller har gillat?

Pasta äts ofta i Sverige och speciellt barnen älskar pasta. Pasta serveras 2-3 gånger i veckan i svenska hem eftersom pastan går snabbt att koka och kan varieras. MEN! Vuxna personer har börjat rata den traditionella pastan, eftersom man har börjat inse att det är nyttigare att äta glutenfri pasta eller pasta som innehåller mer fiber eller proteiner. Det finns många sorters alternativa pasta på marknaden, men alla smakar dock inte så gott. Vi själva saknade en god paleo pasta på marknaden och därför bestämde vi oss för att undersöka utbudet ordentligt. Sedan 5 år erbjuder vi nu en god Paleo Pasta som är både naturligt glutenfri och paleo.

Vi saluför många olika sorters pasta, tex Shirataki (konjacrot), Sötpotatispasta, Majspasta , men vi vill slå ett slag för våra Paleolit pasta som finns i 6 sorter och innehåller  sesammjöl och 2 sorter som innehåller linfrömjöl.

Vår sesam-pasta tillverkas på Tapiokastärkelse, kallpressat Sesammjöl och Ägg. Den är proteinrik tack vare ägg och sesammjöl. Eftersom pastan innehåller Sesammjöl, har pastan en nötigare smak, men absolut inte störande.

Tips! Salta kokvattnet med extra salt, då smakar det mindre sesam. Samtidigt ger sesam en speciell men god smak till pastan.

Linfrö-pastan tillverkas på Tapiokastärkelse, Gul linfrömjöl och Ägg. Denna pasta är fri från sesammjöl och passar till allergiker.

Här har jag samlat ihop alla våra Paleolit sorterna. Klicka på länken och du kommer till produkten.

Med sesammjöl:

MAKARONER   SPIRALER    RIGATONI   SNÄCKOR  CSUSZA  TARHONYA

Med linfrömjöl:

TAGLIATELLE  SPIRALER

Om jag får välja, väljer jag hellre sesam-pastan före linfrö-pastan. De är mycket godare (i min smak) och behåller formen bättre efter koktiden.

Sesam-pastan fungerar både i kalla och varma rätter.

Du kanske undrar vad TARHONYA eller CSUSZA är för något ? Titta in på länken. Koktiden är något längre än de andra sorterna och man brukar steka pastan i lite fett innan man häller på vattnet.

Tarhonya och Csusza rätter är väldigt vanliga i Ungern, men pastamodellen är rätt ovanliga utanför Ungern.

Om vi stannar kvar  i Ungern, vill jag berätta att ungrarna kan äta pastan som en dessert. Tex de serverar kall/ljummen pasta med mald vallmo och socker eller med sylt eller med malda valnötter och socker.

Modellen Tagliatelle äts ofta till potatis eller med keso och Bacon…………. låter kanske som lite udda rätter om man inte har testat innan. Men testa gärna när du besöker Ungern!

Jag är uppvuxen i Ungern och vi åt mer söta pastarätter än med saltiga rätter. På den tiden gjorde alla mammor och mormödrar sina egna färsk pasta, men inte nu längre.

Jag glömde nästan nämna en traditionell rätt som alltid serveras på söndagar och på bröllop. En soppa på klar buljong och i den lägger man små gulliga pasta som heter CSIGA på ungerska, som översatt till svenska betyder blir snigel.

Tips: För riktiga mathantverkare saluför vi ett rivjärn för tillverkningen av Nokedli (ytterligare en ny pastamodell)

Nu går jag och kokar en påse Sesam-pasta och bjuder familjen på en rätt med vallmo……….

vallmo pasta

vallmo pasta

PS! Just nu erbjuder vi 10% rabatt på PALEOLIT pastasorter i vår webbshop. För att få rabatt ange koden Julkalender18 i kassan. Rabatten kan användas till 31 december. Länk till produkterna hittar du längre upp i texten.

Du kan använda flera rabattkoder i kassan samtidigt. Om du vill handla både PASTA och MAGIC mjölmix, anger du olika rabattkoder efter varandra och uppdaterar kassan.