SALT- SALT – SALT – inget liv utan salt

Det finns ett överflöd av olika sorters salter i våra butiker. Havssalt, Bergssalt, Himalayasalt, Raffinerat vit salt, Smaksatt salt, Salt med jod och utan. Salt förhöjer och förstärker smaker som ingen annan ingrediens. När jag bakar och har tex kakao/choklad i smeten, lägger till alltid lite salt.

Vi förespråkar och använder Bergssalt från Parajd gruvan som finns i Transsylvanien.

Detta salt är ett rent och obearbetad salt utan jod. Saltet innehåller inga tillsatser eller klumpförebyggande medel.

Tips! När du gör mjölksyrade grönsaker använd detta salt, eftersom saltet är utan jod.

Saltet från Parajd, en riktig skatt från Transsylvanien …
Människokroppen består av vatten och salt. Med salt menar vi inte raffinerat bordssalt i traditionell mening, utan naturligt förekommande salter i sitt ursprungliga tillstånd, som innehåller mineraler av olika kvaliteter och mängder. Saltet från Parajd innehåller mest mineraler  av alla salter i världen(84 typer) .

Salt från Parajd bildades under uttorkningen av ett antik hav och innehåller alla mineraler och spårämnen.

Detta handbrutna och krossade salt är fritt från alla miljöföroreningar och tillsatser. Salt från Parajd skiljer sig från andra salter genom att det innehåller lera, som finns naturligt i saltet. Därför ser man mörka partiklar i saltet. Saltet innehåller även lite grövre delar, därför ska man äta försiktigt, när man saltar kalla rätter. Äter man varmrätt, då har saltet smällt.

Flesta människor har för lite magsyra, som gör att man smälter maten, framförallt animaliska proteinet sämre. Man kan antingen äta enzymer eller man kan Slicka salt. dvs  innan eller efter en proteinrik måltid, man doppar fingret i saltkar och slickar av den.

Misstänker du att du har för lite magsyra? gör denna test.

Jag har för lite magsyra, därför behöver jag extra salt.

………nu går jag och tar en nypa salt innan maten för att öka magsaften innan vår middag. Trevlig läsning! //Dora

PS! Just nu erbjuder vi 10% rabatt på SALT från Parajd i vår webbshop. För att få rabatt ange koden Julkalender17 i kassan. Rabatten kan användas till 31 december. 

Du kan använda flera rabattkoder i kassan samtidigt. Om du vill handla både SALT och CASSAVAMJÖL, anger du olika rabattkoder efter varandra och uppdaterar kassan.

Här kommer mer fakta om naturligt Salt.

Salt är viktigt för allt levande. Detta gäller särskilt för de som har astmatiska, allergiska och autoimmuna sjukdomar.

För lite salt ger dig högt blodtryck..… intressant artikel.

Vatten, kalium och salt reglerar tillsammans kroppens vätskebalans.
Våra dagliga måltider innehåller mycket kalium, i form av konsumerad frukt och grönsaker, men nästan inget salt. Därför är det viktigt att fylla på salt dagligen.

Visste du?
– att människokroppen är mer än 70% vatten?
– att fostervatten är en 37-gradig 1% saltlösning, vilket är samma saltkoncentrationen i havet?
– att 90% av den mänskliga hjärnan är vatten?
– att utan salt skulle den mänskliga hjärnan inte kunna utföra en enda tanke?

De mirakulösa effekterna av salt:
• Salt behövs för matsmältningen, för att absorbera näringsämnen.
• Salt är ett naturligt antihistamin. För astma är det lika effektivt som en inhalationsspray, men utan biverkningar. Vid en astmaattack, lägg en nypa naturligt salt på tungan och drick två till tre glas vatten.

• Salt skyddar celler, och särskilt hjärnceller från försurning. Njurarna behöver salt för att bryta ner överflödiga syror och för att utsöndra dem i urinen. Om kroppen är saltfattig blir den mer och mer försurad.
• Salt är viktigt vid behandling av psykiska och emotionella störningar.
Salt spelar en viktig roll för att upprätthålla stabiliteten för serotonin- och melatoninnivåerna i hjärnan som  reglerar vårt välbefinnande.
• Salt är viktigt för att bibehålla muskler och styrka.
• Salt minskar hjärtrytmstörningar och spelar en viktig roll för att reglera blodtrycket. Förhållandet vatten – salt är mycket viktigt. En saltfattig diet med högt vattenintag kan leda till högt blodtryck hos vissa människor. Logiken är enkel. Om du dricker vatten men inte äter salt finns det inte tillräckligt med vatten kvar i blodomloppet för att helt fylla dina blodkärl.

• Vid diabetes hjälper salt till att kontrollera blodsockernivån och minskar insulinbehovet. Vatten och salt minskar ögon- och kärlskador.
• Salt rengör lungorna, bronkiterna.
• Salt på tungan stoppar torr hosta.
• Salt spelar en viktig roll för att förebygga gikt och artrit.
• Salt förhindrar muskelkramper.
• Salt förhindrar överdriven salivproduktion. Överdriven salivproduktion indikerar således saltbrist.
• Osteoporos beror i vissa fall på brist på vatten och salt.
• Salt behövs för att stärka skelettet
• Salt är viktigt för att upprätthålla libido.
• Salt skyddar mot åderbråck och kapillärsprickor.

Hos astmatiker är det viktigt att nämna att för lite natrium är lika skadligt som för mycket kalium. Frukt med högt kaliuminnehåll (t.ex. apelsiner, bananer) och sportdrycker kan orsaka astmaattacker. Därför kan det vara lämpligt att salta dem något  för att bibehålla balansen mellan natrium och kalium.