SÖTPOTATISMJÖL GULA och LILA (en källa till antocyanin)

Om du älskar att baka, laga mat och dessutom gillar att göra utsökt mat som du också vill göra för att skydda din hälsa, prova då gärna vårt sötpotatismjöl, som inte bara är glutenfritt utan även rikt på kostfiber och kalium, vilket är viktigt i en balanserad kost.

Våra Sötpotatismjöl är en sötare glutenfri mjölsort som tillverkas av hela och ekologiska sötpotatisar. Mjölet kan användas inom paleo livsstil och AIP diet. Mjölet är rikt på Kostfiber, Kalium, Magnesium, Kalcium, C-vitamin, vitamin B6, E-vitamin, samt mineraler som järn, koppar och folat.

Användningsområden: I smoothies, till bakning, matlagning eller blandas med andra mjöl i bröd, pasta, tårta och pannkaksrecept.

Med mjölet kan man göra goda amerikanska, dvs tjocka pannkakor. Recept finns på påsen.

Jag vill gärna berätta mer om den LILA sötpotatis som innehåller ANTOCYANIN.

Vad är antocyaniner? Antocyaniner är särskilt kraftfulla antioxidanter som ger växter och bär sin lila/blå färg samtidigt som de utgör växternas eget immunsystem. Antocyaniner är bland de effektivaste antioxidanterna som vi känner till.

Den lila sötpotatisen är ett väldigt hälsosamt livsmedel. Den har högt antioxidantinnehåll som skyddar kroppen från cellskador.

Intressant fakta om Lila Sötpotatis
Den lila sötpotatisens smak påminner om kastanjer. Det är måttligt sött och köttet är torrare och tätare än andra sötpotatis sorter. Men genom att koka/baka den kan vi uppnå exakt samma mjuka, silkeslena konsistens. Till skillnad från andra sötpotatissorter uppträdde lila sötpotatis först i Amerika 2006, och även om vi redan skriver 2020 är lila köttpotatis fortfarande en sällsynthet i Europa. Dess fräscha, djuplila färg beror på antioxidanterna som den innehåller, en färg som den behåller även efter tillagning och bakning. Därför kan man göra fantastiska rätter inte bara för smaken utan också för ögat.
Den har alla de fördelaktiga egenskaperna som de gula sötpotatisar har,  varav de 5 viktigaste är.

1. FANTASTISK KÄLLA FÖR ANTIOXIDANT
Det finns redan mycket forskning, studier och litteratur på internet som visar på det utomordentligt höga antioxidantinnehållet i lila sötpotatis. Varför är detta viktigt? Antioxidanter är fiender till fria radikaler i vår kropp, som förstör celler och bidrar till kroppens åldrande. Så om du har tillräckligt med antioxidanter i kroppen kommer din kropp att förbli ”ung” och allvarligare sjukdomar kan du undvika.

2. NATURLIG KÄLLA TILL OLIKA VITAMINER och MINERALER   Den är rik på vitaminer (t.ex. vitamin C, B2, B6, E), mineraler (t.ex. fosfor, selen, magnesium, järn, mangan, natrium, zink, selen), så med regelbunden konsumtion kan du göra mycket för din hälsa.

3. DERAS GLYKEMISKA INDEX är UTMÄRKT
Diabetiker kan riskfritt konsumera lila sötpotatis och det gäller även alla andra som inte har någon sjukdom men vill optimera funktionen i sitt hjärt-kärlsystemet och matsmältningen. Den lila sötpotatisen höjer blodsockernivån gradvis och inte plötsligt, och efter en måltid kommer därför hungern långsammare tillbaka.

4. STÄRKER IMMUNSYSTEMET
De allvarligaste sjukdomarna utnyttjar alltid vårt immunsystemets svagheter. Miljontals cancerceller föds i våra kroppar varje dag, men de neutraliseras lätt av ett optimalt fungerande immunsystem. Problemet uppstår när kroppens soldater inte längre kan utföra denna uppgift. Enligt viss forskning kan lila sötpotatis minska risken för cancer på grund av deras höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och protein.

5. GER ENERGI OCH FÖR ATT HÅLLA KROPPEN UNG
De väsentliga näringsämnena som den lila sötpotatisen innehåller har en exceptionell effekt på kroppen. Men sötpotatisens  största trumfkortet är helt klart antioxidanter, som ger energi och håller kroppen ung genom att förhindra förstörelse av fria radikaler.

Tips!

Eftersom vissa vitaminer ( B och C) inte tål upphettning brukar jag tillaga det Lila mjölet med försiktighet. Om jag gör potatismos, använder jag tempererat kokt vatten som jag blandar ihop med mjölet och smaksätter med citronsaft, salt och smör/ghee.

Eller lägger mjölet i en smoothie som jag dricker kallt.

En dag kom jag på att jag kan använda mjölet som en inpackning på ansiktet, du skulle ha sett mig. Jag var lila överallt. haha…

//Dora

PS! Just nu erbjuder vi 10% rabatt på båda SÖTPOTATISMJÖL i vår webbshop. För att få rabatt ange koden Julkalender15 i kassan. Rabatten kan användas till 31 december. Länk till produkterna hittar du längre upp i texten.

Du kan använda flera rabattkoder i kassan samtidigt. Om du vill handla både Sötpotatismjöl och Cassavamjöl, anger du olika rabattkoder efter varandra och uppdaterar kassan.