PALEO SOCKER

Socker, Socker, Socker, livets krydda för många.

Inom Paleo och AIP matlagning använder vi ej vanligt raffinerat vit socker. Här gäller att hitta nya alternativa ersättningsprodukter.

Jag använder följande produkter när jag bakar: Erytritol, Kokossocker, Inulin, Dadelsirap, honung, agave eller lönnsirap.

Idag tänkte jag skriva om de 3 först nämnda.

Erytritiol = sockeralkohol

Det har praktiskt taget inga kalorier och ingen påverkan på vårt blodsocker. Eftersom den inte har påverkan på blodsockret kan det användas av diabetiker. Produkten är väldigt populärt inom LCHF och paleo bakning och hos alla som räknar sina kaloriintag. Sockret har en kylande effekt i munnen.

Om man jämför vanligt vitt socker med Erytritol, upplever man ungefär 60 till 70 procent av  det vanliga sockrets sötma. När jag bakar då brukar jag tex beräkna 2 msk Erytritol till 1 st ägg.

HÄR köper du Erytritol PaleoLita.

 

Kokosblomsocker – smak av kola

Kokosblomsocker tillverkas av nektar från kokospalmens blommor. Sockret har en ljusbrun färg och smakar lite kola. Det kan användas istället för vanligt socker och har lågt GI. Sockret kommer att ge en brun färg till kaka därför är den lämplig till tex Kanelbullar, chokladtårtor men inte till ljus sockerkaka.

HÄR köper du Kokosblomsocker PaleoLita

 

Inulin = prebiotika

Inulin är källa till prebiotika, dvs lösliga fiber som “matar” våra goda tarmbakterier. Inulin pulver smakar söt, smaken påminner om sockervadd och kan användas i bakning och matlagning. Vår Inulin tillverkas av Cikoriarot. När du öppnat vår Inulin förpackning, se till att stänga den noga, eftersom inulin kan suga i sig fukt och då blir till en hård klump.

Man hittar inte så mycket information om Inulin på nätet, men det finns flera skrivelse och forskning om inulinets goda egenskaper. Nedan hänvisar jag till Professor Stig Bengmark.

Inulin är i särklass det fiber vars hälsoeffekter är mest studerade – inte mindre än drygt 10 000 forskningsrapporter om inulin finns att tillgå. Inulin tillhör en grupp kolhydrater som kallas fruktaner, och de förekommer rikligast i örten cikoria och jordärtskocka (faktiskt är ca en femtedel av roten ren inulin) men också i vitlök (9-16% är inulin), purjolök (3-10% är inulin) och vanlig lök (2-6% är inulin). Maskrosrötter är också rika på inulin och även bananer innehåller inulin om än bara i liten procent (0.3 – 0.7%). Tyvärr har stora delar av befolkningen tappat de tarmbakterier som har förmåga att smälta dessa nyttiga fiber och om de äter mer än 2-3 gram inulin om dagen så drabbas de tyvärr av tarmbesvär: gasbildning, uppsänd buk, illamående, diarréer, fisbenägenhet, magkramp, buller och körningar och också förstoppning. Jag skriver ”tyvärr” eftersom det sannolikt inte finns någon annan fiber som kan uppvisa så många goda hälsoegenskaper. Här ett par exempel valda bland tusental studier:

Den person som orkar hålla ut med vissa tarmbesvär kan räkna med att både totalantal och antalet arter av tarmbakterier ökar betydligt visar en studie på 30 feta kvinnor som under 3 månader tillfördes en ganska stor daglig dos av inulin (16 gr). Ökningen av avtalet arter av tarmbakterier var faktiskt ganska dramatisk. (1)
Inulin ökar insulinkänslighet, minskar metabolt syndrom och motverkar utveckling av diabetes typ 2.

40 frivilliga försökspersoner med för-stadier till diabetes typ 2 som under 2 veckor tillfördes en stor dos av inulin (30 gr), uppvisade en dramatisk sänkning av blodsockret.

källa: https://stigbengmark.com/fyra-magiska-fibrer/

HÄR köper du Inulin PaleoLita

Väldigt intressant artikel, tycker jag. Kanske jag ska stå ut med lite gaser i magen för att kunna sänka min höga morgonsocker. Jag återkommer med resultat.

//Dora

PS! Just nu erbjuder vi 10% rabatt på Inulin PaleoLita i vår webbshop. För att få rabatt ange koden Julkalender14 i kassan. Rabatten kan användas till 31 december. Länk till produkterna hittar du längre upp i texten.

Du kan använda flera rabattkoder i kassan samtidigt. Om du vill handla både Inulin och Chips, anger du olika rabattkoder efter varandra och uppdaterar kassan.